E-cigaretten

Av många rökare ses e-cigaretten, iqos, shisha pennor som ett bra alternativ till rökning. Vi skulle vilja ge mer inblick i detta nya sätt att röka, vilket inte är mindre skadligt än det traditionella sättet att röka. Efter rapporten i 2019 av mycket allvarliga lungproblem efter att ha använt e – cigaretten vill vi lista ett antal viktiga fakta.
Hur fungerar e-cigaretten kan du läsa om här!

En elektronisk cigarett (e-cigarett) fungerar genom att värma en e-vätska med nikotin och andra ingredienser istället för att bränna tobak. Ångan inandas. IQOS (jag slutade vanlig rökning) är en teknik där tobak värms upp, inte bränns. Shisha pen är faktiskt en mini bong. Vätska förångas som du andas in. Det finns fortfarande mycket lite lagstiftning och reglering kring dessa produkter.

Fakta i korthet

IQOS innehåller tobak och tjära. Hälsoskadorna som orsakas av användning kommer därför sannolikt att vara ganska lika med inandning genom att bränna tobak. E-cigaretten använder en vätska som innehåller skadliga ämnen som nikotin, propylenglykol och (spår av) cancerframkallande ämnen. Användning av e-cigaretten som du kan läsa om se här, Klicka här, Läs här, Vape leder till luftvägsskador med inflammation, ökad känslighet hos luftvägarna mot infektioner och syreradikaler och minskad återhämtning vid sjukdom. Varje produkt som innehåller nikotin kommer att orsaka hjärt-kärlsjukdom. Detta gäller även för e-cigaretten. E-cigaretten används också av ungdomar. Utländsk forskning visar att rökning e-cigaretten kan vara en språngbräda för att röka vanliga cigaretter senare i livet. För rökare är användningen av e-cigaretten teoretiskt mindre skadlig än att fortsätta röka vanliga cigaretter, men nikotinberoende upprätthålls och blir ibland starkare eftersom högre nivåer av nikotin i blodet kan uppnås. Begagnade rök från e-cigarett, IQOS eller shisha penna vi kallar avdunstning. Genom avdunstning, nikotin nedbrytningsprodukter kan hittas i blodet av “förångare”. Förångning har därför samma hälsoeffekter som begagnad rök. Det finns praktiskt taget ingen kontroll eller övervakning av innehållet i de vätskekassetter som används för e-cigaretten. Nyligen har det funnits många medier och Vetenskapliga Rapporter om att användningen av e-cigaretten kan vara associerad med akut andnödssyndrom som kräver artificiell ventilation och kan till och med leda till andningssvikt som kräver hjärtlungmaskin hos en ung person med astma. Varje år finns det dussintals barn över hela världen som är på sjukhus eller dör av att dricka e-vätskan.

Navigation